Τι ισχύσει για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και την επιστρεπτέα προκαταβολής. Πόσο μπορείτε να απλώσετε τις πληρωμές

Ανεβαίνει επικίνδυνα το “θερμόμετρο” της εφορίας με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να καλούνται εν μέσω καλοκαιριού, να πληρώσουν περί τα 4 δισ. ευρώ.

Το ραντεβού για τους περισσότερους φορολογούμενους θα είναι τετραπλό καθώς ο λογαριασμός του Ιουλίου περιλαμβάνει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, τη τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ τρέχει ο ΦΠΑ του μήνα.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά ήρθαν και τα εκκαθαριστικά της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται έως το τέλος του μήνα!

Οι φορολογούμενοι παίρνουν μολύβι και χαρτί και αρχίζουν να μελετούν τρόπους πληρωμής.

Φόρος εισοδήματος: Το “καλεντάρι” εδώ αλλάζει αν δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και δυνατότητα πληρωμής δύο δόσεων έως το τέλος Αυγούστου. Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις. Όσοι έχουν πιστωτική κάρτα μπορούν να πληρώσουν το φόρο και να κάνουν χρήση των 12 άτοκων δόσεων που δίνεται μέσω της κάρτας. Επίσης, όσοι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα μπορούν να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα πληρωμής σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο 5%.

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

ΕΝΦΙΑ: Η καταβολή του έχει ξεκινήσει από το τέλος Μαΐου και στα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η 3η δόση σε σύνολο 10 που έχει προβλεφθεί. Και σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες μπορούν είτε να πληρώσουν μέσω πιστωτικής είτε να εντάξουν τον ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση της εφορίας.

ΦΠΑ: Στο τέλος του μήνα λήγει και η προθεσμία για την απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Για το τέλος Ιουλίου έχει οριστεί η καταβολή της πρώτης δόσης σε σύνολο 96 αν και ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει εκδώσει ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα για κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Έτσι, μια επιχείρηση που έχει λάβει ποσά από 3 κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχει τρία εκκαθαριστικά σημειώματα. Μπορεί να επιλέξει να πληρώσει εφάπαξ το ποσό από τη μία ενίσχυση κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% και το υπόλοιπο από τους δύο ακόμα κύκλους σε 96 άτοκες δόσεις.

 

Πηγή: newmoney.gr