Τι προβλέπουν οι διατάξεις του νέου μίνι φορολογικού νομοσχεδίου που ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση

Παράθυρο για μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες κάποιων περιοχών ανοίγει διάταξη του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου -που ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση- σύμφωνα με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε δήμους που θεωρούν ότι οι αντικειμενικές αξίες της επικράτειας τους είναι δυσανάλογα υψηλές να υποβάλλουν ενστάσεις το διάστημα 1-31 Δεκεμβρίου.

Το δικαίωμα αυτό βέβαια οι δήμοι το είχαν- και ήταν κομβικής σημασίας- καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας προσδιορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών. Όμως όπως δεικτικά σημείωναν από το ΥΠΟΙΚ μόνο 1/10 δήμους επέλεξε να το ασκήσει και να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Αλλά και μετά τις ανακοινώσεις των αντικειμενικών, ήταν λίγοι οι δήμοι που αντέδρασαν και αυτών κυρίως οι ενστάσεις θα ελεγχθούν. Έτσι στην Νίκης ξεκαθαρίζουν ότι ΔΕΝ μιλάμε για ολικό λίφτινγκ στις αντικειμενικές αλλά για στοχευμένες μειώσεις σε περιοχές που εξόφθαλμα υπάρχουν αυξήσεις που δεν συνάδουν με την πορεία της αγοράς και οι οποίες όμως αποδεικνύονται.

Δεν αρκεί δηλαδή η διατύπωση της γνώμης του εκάστοτε Δήμου ότι «ξέρετε, οι αντικειμενικές είναι πολύ υψηλές» αλλά απαιτούνται στοιχεία και από αγοραπωλησίες που να μην αφήνουν καμιά αμφιβολία. Μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και κόπο και είναι αμφίβολο αν μπορεί να γίνει μέσα σε μόλις 1 μήνα και με το ανθρώπινο δυναμικό να μην επαρκεί σε πολλές περιπτώσεις. Αν μετά από όλα αυτά ξανατρέξει η διαδικασία και προκύψουν διαφορετικές, χαμηλότερες τιμές, αυτές δεν θα εφαρμοστούν αναδρομικά.

Το νομοσχέδιο διατηρεί για 2 ακόμη χρόνια στον πάγο, έως το τέλος του 2024τον ΦΠΑ στα νεόδμητα. Αφορά ακίνητα με άδεια ανέγερσης από 1η Ιανουαρίου 2006 τα οποία εφόσον μεταβιβασθούν έως το τέλος του 2024 δεν θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 24% αλλά με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής τιμής ή της πραγματικής τιμής πώλησης.

Στον πάγο έως το τέλος του 2024 και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο νόμος προβλέπει την επιβολή φόρου 15% στην υπεραξία – εφόσον αυτή προκύπτει – ανάμεσα στην τιμή πώλησης ενός ακινήτου και στην τιμή που αποκτήθηκε.

Κανονικά και για τα έτη 2023 και 2024 θα ισχύσει η έκπτωση του 40% των δαπανών ενεργειακής ή λειτουργικής αναβάθμισης για τα 4 έτη που ακολουθούν το έτος που έγιναν οι δαπάνες.

Το ανώτατο συνολικό όριο δαπανών που αναγνωρίζεται είναι τα 16.000€. Άρα το μέγιστο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να ξεπερνά τις 6.400€ (40% των 16.000€) και επομένως, το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που δικαιούται ο ιδιοκτήτης σε κάθε ένα από τα 4 έτη ισχύος της έκπτωσης φθάνει τα 1.600€ (το 1/4 των 6.400€).

Σε άλλη ρύθμιση παρατείνεται έως το τέλος Ιουνίου 2023 ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό.

 

Πηγή: skai.gr