Στο στόχαστρο 885 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και αγοραπωλησίες ακινήτων – Οι οδηγίες Πιτσιλή για τους ελέγχους

 

Συναλλαγές σε ακίνητα, υποθέσεις με «υποψία» φοροδιαφυγής αλλά και τα «μεγάλα ψάρια» βάζει στο στόχαστρο των ελέγχων για το 2024 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στα νεοσύστατα Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΕΛΚΕ) και σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν φτάσει πλέον οι εντολές από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για τους νέους στόχους που θα πρέπει να επιλέξουν και να κυνηγήσουν, από τώρα και στο εξής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, φέτος θα διενεργηθούν τουλάχιστον 72.885 φορολογικοί έλεγχοι, ενώ η επιλογή των στόχων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα γίνεται ανά ελεγκτική, με το βάρος να πέφτει στις «φρέσκες» υποθέσεις, σε μεταβιβάσεις ακινήτων και υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα θα ελεγχθούν:

– όλες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών οι οποίες παραγράφονται στις 31/12/2024 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ.

– υποθέσεις για τις οποίες έχουν σχηματιστεί Εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ)

– πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος

– φορολογούμενοι που ζητούν να λάβουν μεγάλες επιστροφές φόρων, με βάση το προφίλ

– φορολογούμενοι που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και εταιρείες που έλαβαν επιστροφές φόρου εισοδήματος, χωρίς να κληθούν για έλεγχο.

– υποθέσεις που προέκυψαν από διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων και διαπιστώθηκε μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, μη τήρηση βιβλίων και έκδοση φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

 

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR