Τα σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία πυκνώνουν και απειλούν με ύφεση ήδη από το τρίτο τρίμηνο του έτους – Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα εκτιμά μιλώντας στο newmoney ο οικονομολόγος της Oxford Economics Ρικάρντο Αμάρο

«Το παγκόσμιο επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται, με τις εταιρείες στις ανεπτυγμένες οικονομίες να χαρακτηρίζονται από κοινή ζοφερή διάθεση. Οι καταναλωτές το έχουν πάρει απόφαση: Έρχεται ένας μακρύς, κρύος χειμώνας».

Η εισαγωγή στην τελευταία έκθεση της Oxford Economics, μίας από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες οικονομικών προβλέψεων και οικονομετρικών αναλύσεων, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας:

  • τα βιβλία παραγγελιών των επιχειρήσεων γεμίζουν κενά και
  • οι καταναλωτές είναι απαισιόδοξοι και μειώνουν τις δαπάνες τους.

Με την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό να θεωρούνται δεδομένα και για τον χειμώνα 2022-2023 το σενάριο της παγκόσμιας ύφεσης έρχεται όλο και πιο κοντά.

Δείκτης παγκοσμίου οικονομικού κλίματος και ανάπτυξης

«Μπορεί να μην είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο» σημειώνει η έκθεση, «αλλά μπορεί κανείς να αρχίσει να βλέπει πώς εξαπλώνεται η απαισιοδοξίαΑπό μόνη της, μια ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση θα μπορούσε ενδεχομένως να τεθεί υπό έλεγχο, αλλά σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες επιπτώσεις του Covid στην Κίνα και τους απαισιόδοξους καταναλωτές, αρχίζει να μοιάζει πράγματι ότι «έρχεται ο χειμώνας».

Δείκτης παγκόσμιας ανάπτυξης ΑΕΠ και νέων παραγγελιών

 

Δείκτης παγκόσμιου οικονομικού κλίματος και δαπανών

Ευρώπη: Στο μάτι του κυκλώνα

Η Ευρώπη φαίνεται ότι δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα. Οι μετρήσεις του δείκτη PMI (Purchasing Managers’ Index) του Αυγούστου δίνουν μια ζοφερή εικόνα για την Ευρωζώνη και αυξάνουν τις πιθανότητες η ευρωπαϊκή οικονομία να καταγράψει συρρίκνωση, ήδη το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ευρωζώνη: Σύνθετοι PMI σε Ευρωζώνη, Γερμανία και Γαλλία

 

Παρά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν λάβει τα ευρωπαϊκά κράτη, οι αυξήσεις των τιμών και η αυξημένη αβεβαιότητα συνεχίζουν να πλήττουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

«Οι υψηλές τιμές ενέργειας και η συνακόλουθη καταστροφή της ζήτησης θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πλήγμα στη βιομηχανία» σημειώνει η Oxford Economics. «Θα προχωρήσουμε σε αναθεωρήσεις προς τα κάτω των εκτιμήσεών μας για την ανάπτυξη στον επερχόμενο γύρο προβλέψεων, με τον πληθωρισμό να φαίνεται πιθανό να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.»

Τον Αύγουστο, η μείωση των νέων παραγγελιών στην Ευρωζώνη οδήγησε στη συρρίκνωση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβαρύνει την καταναλωτική ζήτηση, υποδηλώνοντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παραγωγή αυξάνονται περαιτέρω. Η εξασθένηση της ζήτησης οδήγησε στην ταχύτερη συσσώρευση αποθεμάτων τα τελευταία 25 χρόνια.

«Επίσης, η αναδίπλωση της τουριστικής δραστηριότητας τον Αύγουστο υποδηλώνει ότι ο μετά τον Covid ούριος άνεμος που στήριξε την οικονομία της Ευρωζώνης έχει εξαντληθεί. Ως εκ τούτου, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να δούμε από πού θα προέλθει η αύξηση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Αναμένουμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα παραμείνει ουσιαστικά στάσιμη κατά το υπόλοιπο του 2022» καταλήγουν οι οικονομολόγοι της Oxford Economics.

Ελλάδα: Δε θα είναι αρκετός ο τουρισμός

Για την Ελλάδα, τα στοιχεία Αυγούστου δεν είναι ακόμα διαθέσιμα και ως εκ τούτου είναι πολύ νωρίς για να σχηματιστεί εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Απαντώντας σε ερώτηση του newmoney, o εξειδικευμένος στην Ευρωζώνη οικονομολόγος Ricardo Amaro, έδωσε μία ελαφρά πιο αισιόδοξη -σε σχέση με τη συνολική για την Ευρωζώνη- πρόβλεψη για την Ελλάδα:

«Γενικά, η πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι 5,3% το 2022. Αυτή η ισχυρή επίδοση αντανακλά τη σταθερή απόδοση της οικονομίας πέρυσι και στις αρχές του 2022» σημειώνει ο Ricardo Amaro.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σχεδόν στάσιμη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με αποτέλεσμα απότομη συγκράτηση της αύξησης του ΑΕΠ σε 1,4% το 2023. Και η πρόβλεψή μας εξακολουθεί να υπόκειται σε κίνδυνο αναθεώρησης προς τα κάτω. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τιμή του φυσικού αερίου σηματοδοτούν ότι οι πιέσεις στο κόστος ζωής ενδέχεται να κλιμακωθούν περαιτέρω. Η τουριστική ανάκαμψη και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ μπορεί να στηρίξουν βραχυπρόθεσμα την ελληνική οικονομία, αλλά δε θα είναι ικανά να αντισταθμίσουν πλήρως τους κινδύνους από τις πιθανώς πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας στο μέλλον» καταλήγει.

Στην κεντρική φωτογραφία ο Ricardo Amaro, οικονομολόγος της Oxford Economics

 

Πηγή: newmoney.gr