Ελεύθερη πλέον η είσοδος για όλα τα ΑΦΜ – Από Παρασκευή και στα ΚΕΠ – Τι να προσέξετε με τη λειτουργία ανέπαφων πληρωμών (NFC) – Πόσα διακαιούστε – Παραδείγματα – Σε ισχύ το «καλάθι της Σαρακοστής» – Το κόστος ανά σούπερ μάρκετ

 

Μαζικότατη είναι πλέον η είσοδος και η συμμετοχή στην νέα εφαρμογή Market Pass καθώς από τα μεσάνυχτα και μετά επιτρέπεται υποβολή αιτήσεων για όλα τα ΑΦΜ.

«Ποδαρικό» έκαναν πρώτοι από χθες όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1,2,3 4. Και μέχρι τις 8 το βράδυ (λίγο μετά δηλαδή που έκλεισαν τα λογιστικά γραφεία) πάνω από 500.000 νοικοκυριά πέρασαν ήδη το αρχικό στάδιο και υπέβαλαν αίτηση, που εκκρεμεί πλέον προς έλεγχο και αποστολή στην τράπεζα για πληρωμή.

Ωστόσο και τουλάχιστον 30.000 άλλοι ενδιαφερόμενοι μπήκαν αλλά …αυτομάτως αποκλείστηκαν, λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων.

Με τα δεδομένα αυτά, όσοι δικαιούχοι επιλέξουν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας θα λάβουν την ενίσχυση ως εξής:

 • 3 ή 20 Μαρτίου (ανάλογα αν υποβάλουν την αίτηση πριν ή μετά την 28η Φεβρουαρίου) για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο
 • 3 Απριλίου για τον μήνα Απρίλιο
 • 3 Μαΐου για τον μήνα Μάιο
 • 3 Ιουνίου για τον μήνα Ιούνιο και
 • 3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο.

Όσοι δικαιούχοι επιλέξουν την κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν την ενίσχυση ως εξής:

 • 3 ή 20 Μαρτίου (ανάλογα αν υποβάλουν την αίτηση πριν ή μετά την 28η Φεβρουαρίου) για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και
 • 3 Μαΐου για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι από την ημέρα πίστωση από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να χρειαστούν και 2-3 εργάσιμες για να φανούν τα χρήματα στους τελικούς δικαιούχους –δηλαδή στις 5 ή 6 αντί στις 3 του μηνός.

Προσοχή στο NFC

Οι αιτήσεις για το Market Pass μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και την 15η Μαρτίου 2023.

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών». Επιπλέον, προς τα τέλη της εβδομάδος (Παρασκευή ενδεχομένως) θα δοθεί και η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

 • είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).

Απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση είναι, όχι απλώς να διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, αλλά να έχουν πρόσβαση και σε smartphone που να υποστηρίζει λειτουργία ανέπαφων πληρωμών (NFC) στο οποίο θα εγκατασταθεί για χρήση και η άυλη ψηφιακή κάρτα πληρωμών από το τραπεζικό ίδρυμα που θα δηλωθεί στην αίτηση. Αν δεν έχουν ή δεν γνωρίζουν πώς να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία NFC, τότε μπορεί να χάσουν το επίδομα ακόμα και αν εγκριθεί η αίτησή τους –και για αυτό καλύτερα ίσως να στραφούν στην επόμενη επιλογή.

 • είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Δεν είναι δικαιούχοι του μέτρου όσοι:

 • είναι εξαρτώμενα μέλη ή φιλοξενούνται (το μερίδιό τους συνυπολογίζεται στο νοικοκυριό όπου συγκατοικούν)
 • εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης (αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες κ.λπ.),
 • είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού,
 • δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Το ποσό που θα δοθεί ως οικονομική ενίσχυση υπολογίζεται ως το 10% από το «εκτιμώμενο μηνιαίο ύψος αγορών», το οποίο ορίζεται στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Συνεπώς ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως.

Παραδείγματα:

 • Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
 • Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες)
 • Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).

 

 

Πηγή: newmoney.gr