ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις αφορά το νέο πρόγραμμα ύψους 34 εκατ. ευρώ. Πότε θα γίνουν οι αιτήσεις…
Την 2η πρόσκληση ΕΣΠΑ, ύψους 34 εκατ. ευρώ, ανακοινώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για χρηματοδότηση του Κεφαλαίου Κίνησης, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις του «Elevate Greece», που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19.
Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece, μπορούν να λάβουν τη μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση, με στόχο την κάλυψη εξόδων τους σε Αγορές Εμπορευμάτων Χρήσης, Πρώτων Υλών και Υλικών Χρήσης, του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους και διάφορα Λειτουργικά Έξοδα.
Η χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης για το έτος αναφοράς (2020 ή 2021) με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 100.000 ευρώ.
Η 2η πρόσκληση δίνει μια επιπλέον σημαντική «ανάσα» στις πληττόμενες από την πανδημία νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες δυσκολίες.
Οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 και ώρα 13:00 έως και την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 15:00.
Να σημειωθεί πως οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν στον Α’ κύκλο μπορούν να ενισχυθούν αθροιστικά και από τις δύο προσκλήσεις με μέγιστο συνολικό ποσό 100.000 ευρώ.
ΕΣΠΑ: Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε:
«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε πρωτοπόρο στη «νέα οικονομία της γνώσης» στην ευρύτερη περιοχή της ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης.
Σ’ αυτό συμβάλλουν σημαντικά οι νεοφυείς επιχειρήσεις, το δυναμικά αναπτυσσόμενο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, που αξίζουν πραγματικά κάθε στήριξης της Πολιτείας.
Με την 2η πρόσκληση ΕΣΠΑ, ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ, για χρηματοδότηση του Κεφαλαίου Κίνησης, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ερχόμαστε λοιπόν να στηρίξουμε ουσιαστικά, για ακόμη μια φορά, τις νεοφυείς επιχειρήσεις του «Elevate Greece», που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19».
ΕΣΠΑ: Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:
«Με την δημιουργία του Elevate Greece είχαμε τονίσει πως η Πολιτεία διαθέτει για πρώτη φορά την δυνατότητα να προωθεί στοχευμένα μέτρα στήριξης, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.
Είναι γεγονός πως η πανδημία επηρέασε και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ανταποκρινόμενοι λοιπόν στο αίτημα του συνόλου του οικοσυστήματος, προχωράμε στο 2ο κύκλο χρηματοδότησης, ύψους 34 εκ. ευρώ, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece.
Μια απαραίτητη «ανάσα», προκειμένου οι startup να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες δυσκολίες, να παραμείνουν βιώσιμες και να μη χαθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας».
ΕΣΠΑ: Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ κ. Γιάννης Τσακίρης τόνισε πώς:
«Το ΕΣΠΑ είναι ο βασικός χρηματοδότης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η στήριξη της οποίας έρχεται να δημιουργήσει μια αέναη παραγωγή νέων ιδεών, υπηρεσιών και προϊόντων που θα ανατροφοδοτήσουν το πλέον παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με σκοπό να παραμένει υγιές, ανταγωνιστικό και διαρκώς αναπτυσσόμενο.
Πρόκειται για ένα διακριτό κομμάτι πλέον της ελληνικής οικονομίας το οποίο αναμένουμε να δώσει σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ και σε ποιοτικότερες θέσεις εργασίας».
Τσακίρης: Εντός του Ιουνίου η έγκριση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»
Εντός του Ιουνίου αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» της Ελλάδας, το οποίο θα διαδεχθεί το ΕΠΑΝΕΚ, με τους πόρους του, ύψους 4 έως και 5 δισ. ευρώ, να διατίθενται κατά κύριο λόγο με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων και όχι επιχορηγήσεων.
Τα παραπάνω γνωστοποίησαν σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης-συζήτησης με εκπροσώπους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, την οποία διοργάνωσε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.
«Εντός του επόμενου 20ημέρου θα εγκριθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα”, το οποίο θα αντικαθιστά το ΕΠΑΝΕΚ.
Στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν δύο πυλώνες στρατηγικής για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ -μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης» σημείωσε και πρόσθεσε πως θα υπάρξει δράση ψηφιακής αναβάθμισης για όλες τις ΜΜΕ που πληρούν τα βασικά κριτήρια, ασχέτως κλάδου, η οποία δεν θα έχει συγκριτική αξιολόγηση και στην οποία στόχος είναι οι δικαιούχες επιχειρήσεις να εντάσσονται σε έναν μήνα.
«Όποια επιχείρηση κάνει την επένδυση θα πληρώνεται πολύ γρήγορα και όποια δεν την κάνει, θα απεντάσσεται» ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε πως «γενικά “φεύγουμε” από τη γενική επιχειρηματικότητα (τη χρηματοδοτική στήριξή της), καθώς «δαπάνες που βρίσκονται πολύ μακριά από τους στόχους της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης -π.χ, δωμάτια ξενοδοχείων- δεν θα μπορούν να εγκριθούν ως επιλέξιμα κόστη» σε αυτό το πλαίσιο.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ελλιπούς πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, λέγοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι οι 40.000 επιχειρήσεις, που οι τράπεζες γνωρίζουν σήμερα ως μικρούς πελάτες, να αυξηθούν σε τουλάχιστον 100.000. Όπως είπε, ο στόχος αυτός θα επιδιωχθεί μεταξύ άλλων με νέα χρηματοδοτική ενέργεια, που θα καλύπτει σημαντικό κομμάτι του ρίσκου τέτοιων μικρών πελατών για τις τράπεζες.
Επανέλαβε δε το μεγάλο πρόβλημα της διάρθρωσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας που είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις: «Αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ελλάδα 850.000 επιχειρήσεις. Από αυτές, μόλις οι 500 είναι μεγάλες (βάσει τζίρου και θέσεων εργασίας), κατά την Κομισιόν. Οι 4.500 είναι μεσαίες και οι μικρές είναι 45.000. Οι υπόλοιπες 800.000 είναι οι πολύ μικρές» είπε.
Στις πρώτες τρεις θέσεις σε απορροφήσεις
Ο κ.Τσακίρης υπενθύμισε ακόμα ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ σε απορροφήσεις πόρων για τις ΜΜΕ, έναντι της ενδέκατης-δωδέκατης που κατείχε στο παρελθόν.
Πρόσθεσε δε, πως από ποσοστό μόλις 24% πριν από κάποια χρόνια, οι απορροφήσεις έχουν πλέον ξεπεράσει το 70%, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 8 δισ. ευρώ έφτασαν στην πραγματική αγορά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης διατύπωσε ακόμα την εκτίμηση πως η τρέχουσα κρίση διεθνώς είναι μεγαλύτερη και από εκείνη του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι σε ένα τέτοιο σερί εξωτερικών σοκ, καμια κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι μεμονωμένα.
«Πλέον υπάρχει η τέλεια καταιγίδα. Πολλοί παράγοντες έχουν ευθυγραμμιστεί, ώστε οι κρίσεις του πληθωρισμού και της ενέργειας να συνεχίζονται, με χειρότερη εικόνα» σημείωσε.
Ο κ.Τσακίρης επισήμανε ακόμα πως πάρα πολλές επιχειρήσεις έμειναν εκτός των προγραμμάτων στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, λόγω αστοχιών ή παραλείψεων λογιστών και συμβούλων, κατά τη σύνταξη και κατάθεση σχετικών εγγράφων, πχ, για την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Απαντώντας, τέλος, σε σχετικό ερώτημα επαγγελματιών, επισήμανε πως το χρέος της Ελλάδας προφανώς είναι βιώσιμο και διαχειρίσιμο, αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο από το οποίο και μετά θα υπάρξει πρόβλημα.
Πηγή: newsme.gr