Ξεκινούν αιτήσεις από την επόμενη εβδομάδα – 4 προγράμματα που θα δώσουν «ανάσα» 650- 700 εκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές οικογένειες.

 

Σε ετοιμότητα για να υποβάλλουν διαδοχικά αιτήσεις σε πλατφόρμες που θα ανοίγουν η μία μετά την άλλη για μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, voucherεπιδόματα και δωρεάν διακοπές, θα πρέπει να είναι από την ερχόμενη εβδομάδα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και έως και τις 20 Ιουνίου ξεκινούν οι διαδικασίες για 4 προγράμματα που θα δώσουν «ανάσα» 650- 700 εκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές οικογένειες.

Και συγκεκριμένα:

  • έως την Πέμπτη 16 του μηνός το αργότερο αναμένεται να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την αναδρομική επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Η πλατφόρμα Power Pass θα καλύψει το 60% της επιβάρυνσης που είχαν τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από 1η Δεκεμβρίου μέχρι 31 Μαΐου. Υπολογίζεται ότι θα διατεθούν 280 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί το 98% των δικαιούχων, με βάση το εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί (45.000 ευρώ “καθαρό” από φόρους συνολικό οικογενειακό εισόδημα).
  • μέσα στην εβδομάδα ανοίγει επίσης η πλατφόρμα για αιτήσεις στο νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) για δωρεάν διακοπές 6 ή 10 ή 12 μέρες για χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Το συνολικό κόστος για τα voucher των 150=300 ευρώ που θα μοιραστούν φέτος, φτάνει τα 35 εκατ. ευρώ.
  • έως τη Δευτέρα 20 Ιουνίου αναμένεται να έχει ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr για την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με νέες, πιο αποδοτικές και οικονομικές. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται για δύο εβδομάδας και προτεραιότητα θα έχουν νοικοκυριά με ΑμΕΑ, πολύτεκνοι και πολύ χαμηλά εισοδήματα. Θα επιδοτηθούν έτσι με 150 εκατομμύρια ευρώ πάνω από 150.000 νοικοκυριά, για να αντικαταστήσουν 380.000-400.000 παλαιές συσκευές. Τα voucher θα καλύπτουν το 30%-50% της αξίας για αγορά νέου κλιματιστικού, ψυγείου, καταψύκτη ή ψυγειοκαταψύκτη. Τα νοικοκυριά θα ωφεληθούν όμως ακόμα περισσότερα, τόσο από τις παράλληλες προωθητικές εκπτώσεις που θα προσφέρουν επιχειρήσεις του κλάδου στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, όσο κυρίως όμως από την εξοικονόμηση 30-40% στην κατανάλωση από τις νέες συσκευές (αλλά και από βλάβες κλπ) εν σχέση με τις παλαιές.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται και οι υπουργικές αποφάσεις για να μπορέσει να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα Fuel Pass που έκλεισε την Παρασκευή.

Αν και πολλοί δικαιούχοι έχασαν την αρχική επιδότηση λόγω της «παγίδας» με τα κινητά χωρίς NFC (δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα χρήσης τους για ανέπαφες πληρωμές με άυλη ψηφιακή κάρτα) το νέο πρόγραμμα θα επιτρέψει σε παλαιούς αλλά και νέους δικαιούχους να λάβουν περί τα 200 εκατ. ευρώ συνολικά, μέσω της διαδικασίας που θα ξεκινήσει πριν τα τέλη του μηνός.

Εξετάζεται μάλιστα αύξηση του ποσού του επιδόματος, από 30-50 στα 40-60 ευρώ, ή και αλλαγές στην περίμετρο των δικαιούχων, ενδεχομένως και για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ τη φορά –ή έως και 45.000 ευρώ όπως ίσχυσε για το power pass.