Τι αλλάζει από την προηγούμενη καταβολή – Τα σωρευτικά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται και οι διευκρινήσεις για τους δικαιούχους

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια για το επίδομα ακρίβειας των 250 ευρώ προσδιορίζονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι 2,3 εκατομμύρια πολίτες στους οποίους εντάσσονται χαμηλοσυνταξιούχοι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και μακροχρόνιοι άνεργοι και δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, το επίδομα θα καταβληθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου οι δικαιούχοι να βοηθηθούν οικονομικά ενόψει των εορτών.

Τι αλλάζει από την προηγούμενη καταβολή

Στη νέα αυτή καταβολή του επιδόματος ακρίβειας το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ από 200 ευρώ στην προηγούμενη καταβολή του τον Απρίλιο του 2022 ενώ παράλληλα διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αυξάνοντας έτσι τους δικαιούχους του επιδόματος.

Συγκεκριμένα το επίδομα ακρίβειας θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • στους ευάλωτους συνταξιούχους
  • στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος
  • στους ανασφάλιστους υπερήλικες
  • στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • στους μακροχρόνια ανέργους
  • στους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Τα κριτήρια που σωρευτικά θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι είναι τα ακόλουθα:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως), που σημαίνει ότι το ατομικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα.
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως).
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Διευκρινήσεις για τους δικαιούχους

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους.

Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Με στόχο τη στήριξη των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Δεκέμβριο 735.000 δικαιούχων του επιδόματος παιδιού αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση του επιδόματος. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Ποιοι θα πάρουν «διπλό» το επίδομα ακρίβειας

Διπλό επίδομα θα καταβληθεί στα ζευγάρια συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη έως 800 ευρώ έκαστος και δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ, ενώ η ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Εφόσον πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και το επίδομα θα καταβληθεί και στους δύο σύζυγοι.

Σημειώνεται ότι το επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

 

Πηγή: newmoney.gr