Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν έως και 120 μηνιαίες δόσεις μόνο τις οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Πρόσθετο χρόνο έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι οφειλέτες της εφορίας προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις. Η νέα προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ και θα έχουν πάρει ήδη την κρυάδα του εκκαθαριστικού σημειώματος της φετινής φορολογικής τους δήλωσης.

 

Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν έως και 120 μηνιαίες δόσεις μόνο τις οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Αυτό σημαίνει ότι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, δημιουργήθηκαν ή θα δημιουργηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 όπως φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση.

 

Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι που θα θέλουν να εξοφλήσουν τμηματικά τα χρέη τους στην Εφορία θα πρέπει να ακολουθήσουν την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Μέχρι στιγμής περίπου 80.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει αίτηση, ενώ όσοι σχεδιάζουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επαναρυθμίζονται οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

 

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την Εφορία μπορούν να τις μεταφέρουν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και, με τον τρόπο αυτό, να κερδίσουν έως και δεκαπλάσιο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη σημαντική μείωση στα ποσά που πληρώνουν ως μηνιαίες δόσεις για να εξοφλήσουν τα συγκεκριμένα χρέη τους.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ευκαιρία επαναρρύθμισης χρέους προς την Εφορία, η οποία παρέχεται μέσω της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων σε χιλιάδες φορολογούμενους με εκκρεμότητες ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν ρυθμιστεί ήδη σε δόσεις.

 

Ο οφειλέτης μπορεί να εισέλθει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (www. aade.gr) και να επιλέξει να εντάξει στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων όλες τις – ήδη ρυθμισμένες σε 2-12 ή 2-24 μηνιαίες δόσεις – οφειλές του προς την Εφορία οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

 

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής των συγκεκριμένων οφειλών του και μάλιστα με έκπτωση τουλάχιστον 10% επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν ήδη συσσωρευτεί. Επιπλέον, εάν το ετήσιο εισόδημα που απέκτησε το 2017 είναι χαμηλότερο των 10.000 ευρώ και το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών του δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ δεν θα υποστεί καμία πρόσθετη επιβάρυνση με τόκους 5% ετησίως.

 

iNSIDER.GR

 

ΠΗΓΗ: http://www.forologikanea.gr/