Η πολιτική στήριξης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των επικείμενων πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

 

Έτσι αναμένεται και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να ανέβουν οι τόνοι για το τι «προσφέρουν» τα κόμματα, κυρίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιουχους. Τα dikaiologitika.gr σας παρουσιάζουν σήμερα τα βασικά σημεία των δύο κομμάτων κυρίως για την κοινωνικη πολιτική σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει τα στελέχη των δύο κομμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ

– Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) 800 εκ. ευρώ ετησίως με εισοδηματικά κριτήρια. Συνδυασμός οικονομικής ενίσχυσης και κοινωνικές παροχές και αγαθά

– Επίδομα παιδιού χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα

– Επίδομα ενοικίου είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.

– 13η σύνταξη ως Δώρο Πάσχα που θα καταβάλλεται κάθε Μάιο με συγκεκριμένες κλίμακες

– Παιδικοί σταθμοί για τις άνεργες μητέρες και οι εργαζόμενες (μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες) στον ιδιωτικό τομέα, με κριτήρια επιλογής είναι το οικογενειακό εισόδημα, η εργασιακή θέση, η οικογενειακή κατάσταση (τρίτεκνες, πολύτεκνες, ΑμεΑ)

– Επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα 400 ευρώ

ΝΔ

– ΚΕΑ: θα παραμείνει ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα δίνεται 1 δισ ευρώ κάθε χρόνο στις κατηγορίες που καλύπτει το ήδη καταβαλλόμενο ΚΕΑ.

– Άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, η οποία υπολογίζεται στα 150 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση

– Παιδικοί σταθμοί για όλα τα Ελληνόπουλα στα πρώτα τους χρόνια, αλλά και, εφόσον κάποια οικογένεια δεν καλυφθεί, θα προβλέπεται ένα κουπόνι 180 ευρώ το μήνα, για 10 μήνες το χρόνο, ώστε να επιλέγει εκείνη το σταθμό που προτιμά.

– Θα θεσμοθετεί η ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να ορίσει εκείνη τον χρόνο της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας, αντί για τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα.

– Αυξάνεται η άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες. Και επεκτείνεται η προστασία από απόλυση στους 24 μήνες αντί των 18 μετά τον τοκετό. Αυτό θα ισχύει και για τους πατέρες, μόλις αυτοί ανακοινώνουν ότι οι γυναίκες τους κυοφορούν.

– Τα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας θα γίνουν ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων. Περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση για να καλύψουν αύξηση του αριθμού των δικαιούχων με τα ελαστικότερα κριτήρια.

– 13η σύνταξη : θα διατηρηθεί αλλά εξετάζεται να καταβληθεί άλλη περίοδο στους συνταξιουχους

 

ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr